Με πόσους τρόπους μπορούμε να παρουσιάσουμε μια ιστορία;

  • Μπορούμε να την διηγηθούμε.

  • Μπορούμε να την γράψουμε.

  • Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε κομμάτι-κομμάτι και να προσθέσουμε τα κείμενα. Να δημιουργήσουμε δηλαδή κόμικς.

  • Μπορούμε να την "κάνουμε" ταινία ή ηλεκτρονικό βιβλίο!

Ότι μέσο και να χρησιμοποιήσουμε η διαδικασία είναι ίδια. Σκεφτόμαστε τι θα διηγηθούμε και κάνουμε ένα προσχέδιο. Μετά μαζεύουμε το υλικό μας. Τέλος χρησιμοποιούμε ένα μέσο (πχ κάποιο πρόγραμμα) για να παρουσιάσουμε την ιστορία μας.

Να σου πω μια ιστορία;

   
Αφηγούμαι ...

Καταγράφω ...

Το "κουτί της μνήμης" κάθε ανθρώπου είναι γεμάτο φωνές. Ακούω τον πατέρα μου να μου λέει ιστορίες για τον δικό του πατέρα. Ακούω τον εαυτό μου, 8 χρονών, να προσπαθώ να εξηγήσω στη μητέρα μου γιατί τιμωρήθηκα στο σχολείο, ακούω τον γιό μου να περιγράφει τα τέρατα που μένουν στην πίσω αυλή μας ... Εσύ τι ιστορία θα μας διηγηθείς;

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε την συνέχεια ...

   
Γράφω ... Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού υπήρξε η ανακάλυψη και η χρησιμοποίηση της γραφής. Με αυτήν αποτύπωσε ο άνθρωπος τη σκέψη του, μετέδωσε την πείρα και τις γνώσεις του.
Ξέρω ... Δεν σας αρέσει και πολύ η εισαγωγή! Νομίζετε ότι θα είναι κάτι σαν το "Σκέφτομαι και γράφω";  Όχι ακριβώς ... Εντάξει, και θα σκεφτείτε και θα γράψετε, αλλά κάτι δικό σας, κάτι που να σας αρέσει!

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε την συνέχεια ... και ΕΔΩ για να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας τα αρχεία των δραστηριοτήτων.

   
Δημιουργώ κόμικς ... Τα κόμικς είναι μια μορφή σύγχρονης λογοτεχνίας. Κάθε κόμικ αποτελείται από εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο συχνά βρίσκεται σε συννεφάκια ή λεζάντες. Ο μεγάλος  δημιουργός κόμικς Σκοτ Μακ Λάουντ λέει ότι είναι "σχήματα και εικόνες που είναι σε μια σωστή σειρά με σκοπό να μεταδώσουν πληροφορίες και/ή να μας διασκεδάσουν".
Ξεκινάμε λοιπόν ... Θα δημιουργήσουμε το δικό μας κόμικ!

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε την συνέχεια ... και ΕΔΩ για να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας τα αρχεία των δραστηριοτήτων.

   
Σκηνοθετώ ...

 

Εδώ θα γνωρίσουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας βίντεο. Θα γνωρίσουμε 2 προγράμματα που έχουν όλοι οι υπολογιστές που έχουν windows. Το Movie Maker και το Photo Story.  

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε πως θα χρησιμοποιήσετε το Photo Story, ΕΔΩ πως θα χρησιμοποιήσετε το Movie Maker και ΕΔΩ για να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας τα αρχεία των δραστηριοτήτων και για τα 2 προγράμματα.

   
Παρουσιάζω ... Πολλές φορές μέχρι τώρα έχουμε πει ή έχουμε γράψει ιστορίες. Καιρός να δούμε κάτι καινούριο!
Εδώ θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε το Ms PowerPoint με το οποίο θα δημιουργήσουμε βήμα-βήμα ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Ένα βιβλίο δηλαδή με κίνηση και ήχο που μπορούμε να το "διαβάσουμε" στον υπολογιστή μας. Πριν ξεκινήσετε κάντε κλικ εδώ για να δείτε το δικό μας ηλεκτρονικό βιβλίο.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να θυμηθείτε τα βασικά για το Power Point ... ΕΔΩ για να διαβάσετε τις οδηγίες για το εικονοβιβλίο και ΕΔΩ για να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας τα αρχεία των δραστηριοτήτων.

   

Μαρία Ζάππα Κασαπίδη